Tema Dit barns udvikling

10 gode råd om børns motivation til læring

Af Gæsteskribent

10 gode råd om børns motivation til læring

Det har stor betydning for dit barns intellektuelle og sociale udvikling at gå i skole. Skolen er super vigtig for børns udvikling generelt, men dit barn skal også have hjælp til at træne kompetencer hjemmefra. Især motivation er vigtig for dit barns skolegang og med til at styrke fagligheden fremadrettet. Her får du 10 gode råd til, hvordan du hjælper dit barn med at øge motivationen til at lære.

1.  Lad barnet tage sine egne beslutninger

Børn skal lære at tage deres egne valg og beslutninger. Derfor giver det mening at lede efter situationer, hvor dit barn selv skal træffe en beslutning. Det kan være alt, fra hvilken bluse dit barn vil have på, til hvilke fritidsinteresser barnet vil gå til. Det kan også være en god idé at lade dit barn komme med egne input til familiediskussioner – husk, at ros er vejen frem! Så det er vigtigt at rose, hver gang der bliver træffet en (god) beslutning.

2. Vis interesse og vær nysgerrig

Det er en god idé at spørge ind til dit barns interesser og blive klogere på, hvad der motiverer dit barn. Hvis det er musik, der er sagen, kan du f.eks. introducere dit barn til en bog med talsange, MatMusik-appen, der lærer børn tabellerne gennem sange, eller endda en bog om noder.

3. Søg og du skal finde

Uanset hvor meget vi læser, kan vi aldrig vide alt. Derfor er det vigtigt at lære dit barn, at man skal undersøge for at finde svar. Tit hører man også, at det er rejsen og ikke målet, der er det vigtigste, og det kan man som forælder også hjælpe ens barn til at lære.

4. Legetøj gør klog

Der findes i dag utallige former for legetøj, som understøtter forskellige læringsstile og motiverer børn til leg og læring. Det kan være alt fra matematiske vendespil, der både udfordrer hukommelsen og styrker matematikken, eller malebøger, hvor det er de kreative evner, der udforskes.

5. Ugens læsehest

Alle skal lære at læse. Nogle er selvfølgelig bedre end andre, men det er ikke så vigtigt. Det er blot vigtigt, at dit barn forstår, at alle skal lære at læse, og at det er vigtigt. Forklar og fortæl, hvor afhængig man er af at kunne læse, og hjælp dit barn til at undres og grine over de forskellige bogstavs- og ordlyde.

6. Følg med i, hvad der sker på skolen

Spørg ind til, hvordan det går i skolen, og hvad dit barn har lært i dag. Det er væsentligt, at du viser interesse for, hvad dit barn fortæller, og du kan faktisk også lære af det! Dit barn oplever det også som en succes, når du viser, at du lærer noget nyt fra ham/hende.

7. Skab struktur over dit barns skolegang

Det kan være en god hjælp for dit barn, hvis du lærer ham/hende at strukturere opgaver og skolenoter. Dermed skaber dit barn en form for kontrol over skolegangen, hvilket gør plads til mere og bedre læring.

8. Oplev hverdagens mysterier

Vi elsker alle en god historie – så udnyt det. Dit barn elsker med garanti, når du fantaserer og fortæller spændende eller sjove historier om forskellige ting. Udnyt situationen og gør den lærerig. Fortæl sjove historier om hverdagen, spændende anekdoter om bygningers oprindelse, eller hvorfor der er lysere om sommeren end om vinteren. Derudover er det altid en god idé at stille åbne spørgsmål, så dit barn kan fantasere med: ”Hvordan tror du, at den der bygning blev til?” og ”Hvad synes du om sommer i forhold til vinter?”.

9. Se talentet blomstre

Alle børn har heldigvis stærke sider. Fokuser på dit barns styrker og hjælp med at forklare dit barn om hans/hendes talenter. De fleste børn har et yndlingsfag, der ofte er det fag, de er gode til. Så pyt med, at stavningen driller, hvis matematikken spiller. Fremhæv den succes, du ser, og som barnet oplever. Det giver energi til at kæmpe efter succes i andre fag også.

10. Jubii – dét skal fejres!

Det er super vigtigt at fejre, når dit barn opnår gode resultater – både de store og de små sejre! Alle mål, store som små, kræver særlig fokus. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sine mål og delmål og at være god til at krydse af, det skaber nemlig dopamin i hjernen, som er belønningsglæde.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *