Tema Nem hverdag

7 råd til en blid skolestart efter ferien

Af Gæsteskribent

7 råd til en blid skolestart efter ferien

“Jeg vil ikke i skole!” Lyder det normalt sådan fra dit barn, når ferien klinger ud, og hverdagens kalder? Så prøv at gøre noget ved det, og få en god skolestart i år. Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen guider dig til, hvordan du med lette greb vækker skoleglæden igen.

1. VÆRN OM DEN SIDSTE FERIEUGE

Familien har været rigtig mange dage sammen nonstop, når ferien synger på sidste vers. Børnene kan blive ekstra krævende, og forældrenes energi kan være ved at slippe op. Derfor er den vigtigste opgave at slutte ferien af, lige så godt som den begyndte. Hvis du siger: ”Nu trænger du vist til at komme i skole igen,” lyder det i dit barns ører, som om du siger: ”Nu har du fået din tid. Jeg ønsker dig ikke mere.”

2. AFSÆT 3-4 DAGE TIL AT LANDE

Børn har en særlig evne til at leve i nuet. Derfor kan de have utrolig svært ved at give slip på noget, der har været godt, som fx flere uges afslapning med familien. Som mor eller far kan du hjælpe dit barn med at afslutte ferien og omstille sig til hverdagen. Det værste, du kan gøre, er at halse hjem fra Mallorca søndag aften før første skoledag. Børn har brug for 3-4 dage til at omstille sig.

3.EVALUÉR FERIEN

’Nu banker hverdagen på, så må jeg hellere lade være med at tale mere om at holde fri’. Tænker du sådan, så er det faktisk det modsatte af det, der hjælper dit barn, lyder rådet fra børnepsykologen. Minderne fra ferietiden skal nemlig tales godt igennem, før dit barn er klar til at sætte dem i den mentale flyttekasse og op på loftet. Så når der er 3-4 dage tilbage af ferien, kan I evaluere den. Spørg f.eks.: ”Hvad var det sjoveste, vi lavede på ferien?” eller ”Hvor skal sneglehuset stå, som du samlede op ved Vesterhavet?” Trevl billederne igennem, indtil I er klar til at lukke kapitlet.

4.SPØRG IND

”Hvordan har du det med, at du skal i skole igen på mandag?” Ahr, dét spørgsmål har du måske mest lyst til at holde for dig selv, for tænk nu, hvis poden skriger: ”Jeg vil IKKE i skole!” Men der er ingen vej uden om, råder børnepsykologen. Svesken skal på disken, så dit barn kan nå at blive sur, vænne sig til tanken og gøre sig klar til skoledagen. Så senest 3-4 dage før ferien slutter, er det tid at spørge ind til de følelser, der rumsterer i dit barn.

5.FORBERED JER PÅ SKOLEN

De sidste to dage af ferien kan I flytte fokus fra ferien til hverdagen. At hive skoletasken frem fra gemmerne hjælper din lille elev til at huske skolen igen. Måske trænger dit barn til et nyt penalhus eller en ny madkasse – det kan øge lysten til at komme i gang. At lægge tøj frem er også med til at gøre den første skoledag håndgribelig. Endelig er det en god idé at lege med sine kammerater og tjekke skolens legeplads ud, inden klokken ringer ind.

6. BRUG DIG SELV

Prøv at bruge to minutter på at tænke over, hvad du gerne vil lære dit barn, når det møder modgang. Hvis du undlader at snakke om det svære, fratager du reelt dit barn at finde en vej ud af pinen. Så gå ind i følelserne, og hils dem velkomne. Du kan spørge: ”Hvorfor vil du ikke i skole?”. Brug også gerne dig selv, og sig fx: ”Nogle gange ville jeg også ønske, at vi altid kunne holde fri, men jeg savner også at være sammen med Anne på arbejdet”. Det ene udelukker ikke det andet.

7. LAD DIT BARN FØRE ORDET

Mor er bekymret for, om Viktor bliver ked af at skulle tilbage i skolen. Hvad gør mor? Hun siger: ”Hvor bliver det rart at komme tilbage igen, hva’?” Men pas på med det, lyder rådet. Børn er kloge, og de opsnapper lynhurtigt, at ’nu prøver mor at binde mig noget på ærmet’. Resultatet bliver blot, at dit skolebarn stritter mere imod. Du skal finde ud af, hvad din søn eller datter tænker – ikke selv sætte ord på det. Ellers risikerer du at skabe problemer, som slet ikke var der.

 

NÅR DIT BARN AFSKYR SKOLEN

Hvad gør du, hvis modstanden bliver ved? Hvis dit barn græder og hader alt ved skolen? Vi forældre skal på en gang rumme den store smerte og på den anden side løse den. Derfor skal du forsøge at holde på dig selv og tænke i løsninger. Sig: ”Hvor er det godt, du siger det til mig. Kan du fortælle mig, hvad det er, som du ikke kan lide ved skolen?” Giv dit barn et tydeligt signal om, at du har hørt, hvad han eller hun siger, og at du vil gøre noget ved det.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *