Tema Nem hverdag

At skynde på dit barn er dårlig kommunikation

Stresset mor
Af Gæsteskribent

At skynde på dit barn er dårlig kommunikation

Tiden går dobbelt så hurtigt, når man skal ud ad døren. Men at skynde på dit barn er dårlig kommunikation. Få familievejleder Christina Abildgaards forklaring og råd til, hvad du kan gøre i stedet.

”Kom nuuuu!!” ”Vi kommer for sent”. ”Nu har du brugt ti minutter på at tage strømper på!”

Hvornår har du sidst haft en morgen, hvor du helt har undladt at skynde på dit barn? Hvis svaret er tæt på aldrig, er der et par pointer, du skal vide.
– Som udgangspunkt kan tid aldrig være et argument for børn helt op til 10-årsalderen. Det er simpelthen volapyk for dem, fastslår Christina Abildgaard.

Børn er i nu’et

Som familievejleder kender hun udmærket til de situationer, der sætter børnefamilierne på overarbejde, og at skulle skynde sig er en af de største trickere til at udløse uro og konflikt. Alligevel skal forældre holde sig helt fra at bruge timer og minutter som forklaring i kommunikation med deres børn.
– Børn er stærke til at være i nu’et, og vi voksne er i klokken. Man kan sige, at de endnu er uspoleret i forhold til at lade sig mærke af tidspres, siger hun.
Derfor kan du opleve, at barnet bare kigger mærkeligt på dig, når du bruger tiden som argument. Først cirka i 3.-4. klasse er hjernen udviklet til at forstå sammenhænge mellem for-, nu- og fremtid.

Barnets hjerne lukker ned

Når vi som mødre og fædre alligevel kommer til at skynde på vores børn, hvad gør det så ved dem? Familievejlederen forklarer:
– Det sker tit, når den voksne er presset og lyder skrap. Når børnene bliver talt til i en aggressiv tone, så virker det truende på dem.
I de situationer tager neandertalerhjernen over, så mors fremtoning kan blive forvekslet med f.eks. en truende bjørn.
– Barnet går i forsvar, og hjernen lukker ned. Barnet bliver bange, og så kan det ikke længere tænke fornuftigt. Det gælder i øvrigt også for voksne, forklarer Christina Abildgaard.
Det kan måske forklare den oplevelse, som mange forældre sikkert kan nikke genkendende til, når barnet går helt i stå med at trække gummistøvlerne på, når tiden er ved at løbe fra os.
– Budskabet siver ikke ind. Barnet afkoder derimod, at ’nu kan du ikke længere lide mig. Jeg er forkert’, siger hun.

Tempoet sættes ned

Udover at barnet tager de stressende kommentarer som et tegn på at være uelsket, er virkningen af din kommunikation yderst tvivlsom.
– Ting tager faktisk dobbelt så lang tid, hvis du skynder på dit barn. Stik modsat af hvad vi forventer, så taber vi tid ved at skynde på børnene, siger familievejlederen og fortsætter:
– Du kan jo forestille dig din egen chef, der står på nakken af dig og råber ’arbejd’, ’skriv’ eller ’lav det færdigt!’ Det ville heller ikke virke konstruktivt, vel?

 

Læs familierådgiver Christina Abildgaards råd til, hvad du kan gøre i stedet for at skynde på dit barn her.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *