Tema Dit barns udvikling

Børn skal lege og lære samtidig

Børn leger udendørs.
Af Gæsteskribent

Børn skal lege og lære samtidig

Legetøj er meget mere end underholdning – det er vejen til dit barns læring og udvikling. Så vi forældre bør tænke over, hvordan vi kan blande læring ind i legen, lyder gæsteskribenterne fra Legeakademiets opfordring. Børn skal nemlig lege og lære samtidig.

I 13 år har Legeakademiet leveret legetøj, der er sjovt, for børn skal lege og lære samtidig.

– Det allerbedste er jo, når et barn leger og bare smiler og griner og slet ikke er med på, at lige nu er der tale om indlæring. Det er lige præcis dér, vi gerne vil være hele tiden, siger Ann Riemer – den ene af kvinderne bag Legeakademiet. Den anden, Jane Vestergaard, supplerer:

– Og heldigvis er kroppen sådan indrettet, at alt kan trænes op fra bunden, og kroppen og hjernen vil rigtig gerne udvikles, så alt kan stimuleres, ligegyldig hvilket niveau vi starter på.

Kroppen lærer

– De fleste ved, at jo bedre stimuleret motorik, balance og hånd/øje-koordination, dit barn har, jo nemmere har det ved at lære. Så det handler om stimulans, men i høj grad også om at mestre nogle motoriske færdigheder, som gør, at barnet føler sig sikker. Det kommer til udslag, når barnet skal begå sig i en gruppe. Jo højere selvværd, jo mere tør barnet melde sig på banen og blive set af sine omgivelser, siger Ann Riemer.

Legeakademiet har over 4.000 forskellige varer på hylderne til familierne i Danmark og leverer legetøj fra nyfødte og op til 8+ år.

– Det har været lidt svært at finde ting til ’tweenies’, da de i den alder (ca. 8 til 14 år) nærmest ikke lytter til, hvad der er godt for dem. De vurderer selv, om de synes, det er cool nok. Derfor har vi rigtig mange gøglerting til den aldersgruppe. Hvis man kan vise sig lidt frem og være god til fx frisbee eller Diabolo, så vil de gerne. Og begge øvelser giver supergod hånd/øje-koordination, som bl.a. gør, at barnet træner øjnene til at se kort og langt med stor hyppighed. Det er samme øvelse, barnet skal bruge, når man ser fra tavle og ned på papir og tilbage igen, eller når man er i trafikken og skal vurdere, hvor hurtigt en bil kommer hen imod én, siger Jane.

Hold viden ved lige

Legeakademiet har rigtig mange lege og spil, som kan bruges i ferier til at holde både dansk og matematik ved lige. Og det er en god ting, for det har faktisk vist sig, at en vis procentdel af den viden, børnene har, går tabt i ferien.

– Men ferie skal være ferie og føles som ferie! Så det handler om at finde et spil eller en aktivitet, du ved, dit barn vil synes er sjovt, og hvor barnet samtidig lærer en færdighed. Og så gælder det alle børn, at hvis du selv er med til at lave aktiviteten med dem, er det det allerbedste, siger Ann og Jane samstemmende.

7 lege og spil til dig og dit barn

Gode fotokort til at samtale om med dit lille barn.

Super godt, dansk opfundet spil, som både har læring og aktivitet på tapetet.

Gå på line hele familien – super træning af balancen – kan tages med overalt.

Fortæl en ny historie hver dag, og styrk sproget.

Lav regnestykker på cykel med disse kegler.

Lær at kaste en boomerang og bliv den sejeste på græsplænen.

Og om aftenen tager du denne bold frem, og alle vil blive nysgerrige – kast den mellem jer eller jonglér.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *