Tema I skolen

Kan dit barn de små tabeller?

Pige træner tabeller
Af Gæsteskribent

Kan dit barn de små tabeller?

Hvorfor i alverden skal dit barn kunne de små tabeller? I dag er det blevet fantastisk nemt bare at lægge tallene sammen via sin smartphone eller tablet. Læs her, hvorfor det er så vigtigt at kunne de små tabeller på rygraden, og hvordan dit barn lærer dem udenad.

Hvad er en tabel?

Tabellerne går under betegnelsen en talrække. Det vil sige, at nogle tal er adskilt af enten et komma, en streg eller et stort mellemrum, eksempelvis to-tabellen: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20. Tabellerne er uundværlige. De danner fundamentet for de fire grundlæggende regnearter: Plus, minus, gange og dividere. De små tabeller er et værktøj, som dit barn kan bruge resten af livet til at løse opgaver.

Find jeres måde at træne tabeller

At lære de små tabeller er ikke det letteste i verden, og det kræver en del udenadslære. At lære tabellerne kan for nogle børn være en udfordring, da de ikke kan se et mønster i mange af tabellerne. Dog kan det for mange børn være nemt at få øje på et mønster i ni-tabellen: 9, 18, 27, 36, 45, osv. Ved denne tabel er det nemlig tydeligt at se, at når tallet til venstre går op, går tallet til højre ned, hvorimod andre tabeller kan være noget mere udfordrende, da mønstret er sværere at gennemskue.

Der findes mange muligheder for at lære dit barn tabellerne. Det er individuelt, hvilke træningsteknikker der hjælper det individuelle barn. Nogle børn har brug for at lege sig til dem ved hjælp af spil. Andre har brug for at få dem visualiseret for at huske tallenes rækkefølge. Nogle kan sidde stille og roligt og terpe tabellerne, mens andre børn har brug for at lære dem ved tabelsange. Det vigtigste er, at du finder den læringsstil, der passer bedst til dit barn.

Tag værktøjer i brug

Mange børn kan lide at synge, så hvorfor ikke lære tabellerne igennem sang? Det er en god måde for dit barn at memorere tabellerne på. Med appen MatMusik kan dit barn lære tabellerne udenad på en syngende måde. Til hver tabelsang er der fine animationer, der viser tabellernes talrække. Du kan høre en af sangene fra MatMusik her.

Du kan også få hjælp fra Lærlet, der har produceret nogle dækkeservietter med de små tabeller, som kan ligge fremme på spisebordet og skabe genkendelighed for de små tabeller hos dit barn. Du kan se dækkeservietterne her.

Og så er der prik-til-prik hæftet fra MatematikFessor, hvor dit barn igennem sjov med hæfte og blyant lærer tallene fra 1-300 og de små tabeller. Vi kalder det matematik i forklædning – du kan finde hæftet her.

Der er kun tilbage at sige, at du kan gøre dit barn en stor tjeneste ved at hjælpe dem med at lære tabellerne til fingerspidserne. For hvis dit barn kan tabellerne, gør det livet lettere på mange andre områder.

God fornøjelse med tabeltræningen :o)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *