Tema Nem hverdag

Så meget skal dit barn drikke

Af Gæsteskribent

Så meget skal dit barn drikke

Vidste du, at dit barn skal drikke mellem 1-1,5 liter vand – om dagen? Få tip til, hvordan du får mere væske i børnene fra madplansservicen Mambenos stifter, Marlene Landsfeldt.

Det er egentlig utroligt, at jeg ikke drømmer om vand! For i min hverdag fylder vand ret meget.

Min søn drikker ikke nok

Vand fylder meget i min hverdag, fordi jeg har en dreng, der bare ikke drikker nok i løbet af dagen. Jeg har derfor påtaget mig rollen som vand-piskeren, der konstant stiller et glas vand foran snuden på ham, for at han forhåbentligt når op på de mytiske 1200 ml, som han ifølge familiens læge skal drikke (det er altså meget, synes jeg)!

Og jeg er ærlig talt ved at være lidt træt af rollen som vand-pisker og tvivler indimellem lidt på hele projekt “drik vand, vand, vand”.

Men der ER en god grund til at sørge for, at børnene drikker nok vand. Så her får du (og jeg!) lige genopfrisket argumenterne og ikke mindst et par gode tips til, hvordan vi nemt får lidt mere af det livsnødvendige vand i børnene.

Så meget skal børn drikke om dagen

Som du måske ved, består kroppen af ca. 65% vand, og det er vigtigt, at denne balance holdes ved lige, så kroppen og hjernen kan fungere optimalt i løbet af en travl skole- eller institutionsdag. Får et barn – eller en voksen for den sags skyld – ikke nok væske, kan det resultere i hovedpine, nedsat koncentrationsevne og svimmelhed.

Da kroppen dagligt mister mellem 2 og 2,5 liter væske gennem udånding, sved og urin, skal der naturligt nok noget den anden vej for at bibeholde balancen.

Man får ca. halvdelen af væsken tilbage i kroppen gennem mad og naturlige, kemiske processer i kroppen, men den sidste halvdel – altså mellem 1 og 1,5 liter – får man gennem det, man drikker. Så drikker man kun en halv liter, mangler kroppen altså en hel del væske!

En tommelfingerregel lyder, at skolebørn har brug for ca. 1-1,5 liter væske om dagen. Det kan selvfølgelig variere alt efter barnets vægt, hvor meget det sveder og mængden af fysisk aktivitet.

½ liter sodavand – om ugen!

Men væske er ikke bare væske, og derfor gælder det ikke, hvis det nu er 1-1,5 liter sodavand og saft, der hældes i børnene. Faktisk viser undersøgelser, at knap hver femte 7-årige i Danmark overskrider de anbefalede grænser for indtag af sodavand.

Og jeg må indrømme, at jeg er lidt overrasket over at se, hvor lidt sodavand og saft børn egentlig bør drikke, hvis de skal følge de officielle anbefalinger (se anbefalingerne her). For selv hvis børn spiser sundt og bevæger sig mindst 60 minutter hver eneste dag, frarådes det helt at lade børn under tre år drikke søde drikke!

Så selv om det uden tvivl ville være meget nemmere for mig som ”vand-piskeren” at hælde noget saft eller sodavand på knægten, så er det alligevel nok ikke vejen frem for at nå de 1200 ml væske om dagen.

Sådan får du mere vand i dit barn

I stedet for de søde drikke skal der altså drikkes vand – masser af vand. Det er klart den bedste måde at slukke tørsten på, og det er altid lige ved hånden. For i Danmark er vi så heldige at have noget at det reneste drikkevand i verden, og drikkevand fra hanen er både billigt og indeholder vigtige mineraler såsom calcium og magnesium.

I mit forsøg på at gøre min rolle som vand-pisker lidt mere tålelig er jeg nået frem til følgende idéer, som får vandet til at flyde lidt lettere, og knægten til at drikke noget mere!

  1. Væn barnet til at drikke vand, allerede fra barnet er helt lille
  2. Hav altid en kande med vand i køleskabet, evt. tilsat agurke-, citron- eller jordbærskiver. Det giver ekstra smag og ser hyggeligt ud i kanden.
  3. Frys diverse bær ned (blåbær, jordbær, hindbær, osv.), og brug dem som isterninger – det gør det lidt sjovere at drikke et glas vand.
  4. Find sjove sugerør, kopper og glas, der gør det at drikke til en leg.
  5. Køb en lækker vandflaske, som gør det nemt at holde øje med, hvor meget der bliver drukket.
  6. Læg en lille hyggelig “Hav en dejlig dag og husk vand”-besked i madkassen.
  7. Vand-kampen: Sæt en streg for hvert glas vand, der drikkes om dagen. 5-6 X’er om dagen resulterer i en lille belønning (far løber to gange rundt om huset, mor rydder op på værelset, far får fire kort mere på hånden i UNO, mor spiller med fem brikker i Ludo, osv.)

Og så er der bare at sige: Husk at sætte pris på vandet, for det er faktisk ret unikt blot at kunne åbne for hanen og nyde godt af de livsvigtige dråber.

Og sådan skal det også helst være, når børnene bliver voksne :o)

Mambeno er Danmarks første og største madplansservice til børnefamilier – med både aftensmad og madpakker. Med Mambeno får man hver uge en fiks og færdig madplan med familievenlige, lækre og nemme retter, der er lige til at gå til. En madplan, hvor ingredienserne bliver brugt løbende henover ugen, og hvor alt kan købes i et almindeligt supermarked. Man kan nøjes med at handle ind én gang om ugen og er i øvrigt sikker på, at ens børn får både fisk og grøntsager. 

Du kan finde finde drikkedunke, madkasser og meget andet godt til børnene i Mambenos shop.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *