Tema I skolen

Træn vedholdenhed, og bliv god til at gå i skole

Træn vedholdenhed, og bliv god til at gå i skole
Af Gæsteskribent

Træn vedholdenhed, og bliv god til at gå i skole

At gå i skole er noget, man skal lære – også efter at man er startet. Det er nemlig evnen til at være vedholden, der gør det nemmere og sjovere at gå  i skole. Få lærer og rådgiver Maria Baldus gode råd til, hvordan du kan træne det med dit barn.

”Kan vi ikke bare spille iPad?” spørger en elev, og jeg svarer nej. Eleven kaster sig tilbage i sædet og glider ned af stolen. Denne her elev er ikke så god til at holde ved, og det er synd.

At gå i skole er noget man skal lære. Det er ikke noget, man bliver færdig med at lære, bare fordi man er startet i skole, men noget, man skal blive ved at øve sig på. At gå i skole er noget man skal lære, og lige i midten af det ligger vedholdenhed.

Vedholdenhed er nemlig en af de særlige egenskaber, som gør det både nemmere og måske endda sjovere at gå i skole.

Vedholdenhed er vigtig i skolen

Vedholdenhed handler om at kunne blive ved. Kunne blive ved med det, man er i gang med. At kunne være vedholdende sørger for, at man kan blive færdig med en opgave. I skolen er opgaverne vigtige. Det er dem, som læreren omhyggeligt har valgt for netop at udfordre de elever, som skal have dem, bedst muligt. Derfor er det så vigtigt for dit barn, at han eller hun kan lave opgaverne. Og lave dem færdige selv.

At kunne være vedholdende, når opgaven er sjov, er nemt. Det kan vi alle klare. Men at være vedholdende, når opgaven er ny, udfordrende, dum, kedelig eller noget andet, er rigtig svært. Alligevel er det faktisk her, at det er vigtigst, for det er lige her, dit barn bliver udfordret og vokser og lærer. Hvis han eller hun ikke kan være vedholdende og ender som eleven i eksemplet, får dit barn nemlig ikke lært det, der var meningen.

Øv jer i at holde ved derhjemme

Vedholdenhed er noget, man kan træne. Man kan træne det hjemme på mange forskellige måder. Men grundlæggende handler det om at lære dit barn at blive ved. Blive ved og gøre opgaven færdig. Uden brok, uden at græde, uden at snyde. Bare blive færdig. En rigtig god måde at træne vedholdenhed er ved huslige pligter, tømme opvaskemaskine, sortere sokker, sætte bøger i alfabetisk rækkefølge, tælle penge i sparegrisen, købe ind eller noget andet. Det er ikke aktiviteten, der er vigtigt, men det at gøre det færdigt selv. At kunne gøre opgaven færdig selv er kernen i vedholdenhed, og noget af det, som har stor betydning for, hvor god dit barn bliver til at gå i skole.

Det er aldrig for tidligt at starte og heller aldrig for sent. For førskolebarnet skal opgaverne selvfølgelig være lettere end for indskolingsbarnet. Men ikke desto mindre er det vigtigt.

At lære dit barn vedholdenhed er bestemt indsatsen værd. At kunne blive ved, gøre en opgave færdig giver nemlig ikke kun læring men også selvtillid. En klar tro på at kunne klare noget, som var svært. Det giver også motivation, motivation for at kaste sig ud i nye projekter, som kan give den samme følelse af succes. Vedholdenhed er noget, dit barn kan tage med sig gennem livet, noget godt at have med i rygsækken, fordi det hjælper børn til at nå alle de mål de måtte have.

 

Maria er lærer og rådgiver og blogger på sin hjemmeside God i skolen om sin passion om at gøre alle børn gode i skolen. For hvorfor lykkes det for nogle familier at skabe gode og glade skolebørn, men ikke for andre? Hun tager udgangspunkt i hjemmet og i familien, for det er her, styrken ligger. Forældrene er med til at skabe en god skolegang for deres børn. Alle børn har potentialet. Det er bare ikke alle børn, der bliver udfordret eller får styrket de egenskaber, der skal til.
På www.godiskolen.dk rådgiver og hjælper Maria Baldus skoleforældre med at gøre deres børn bedre til at gå i skole.


0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *