Tema I skolen

Vær en matematisk rollemodel, forælder

Vær en matematisk rollemodel, forælder
Af Gæsteskribent

Vær en matematisk rollemodel, forælder

Vil du åbne dit barns øjne for matematik? Så skal du som forælder aktivt sætte ord på den i hverdagen. Læs med og lær, hvordan du bliver en matematisk rollemodel for dit barn.

Som forælder er man sine børns rollemodel i mange forskellige henseender. Det er et kendt faktum, at børn, der ser deres forældre læse og skrive i hverdagen, får en fornemmelse af, at det at læse og skrive er vigtige kompetencer, som man kan bruge til noget her i livet. Dette gælder selvfølgelig også matematikken.

Hvis du som forælder fortæller dit barn, at matematik er vigtigt, fordi man skal bruge det i undervisningen i skolen til at løse opgaver, så vil barnet måske opfatte matematik som en “kedelig” ting ved skolen, som han/hun ikke kan se meningen med ude i det virkelige liv.

Et udsagn som “du skal ikke gøre, som jeg gør, men gøre, som jeg siger” kan et barn ikke bruge til noget. Hvis du som forælder vil inspirere dit barn til at forundre sig over matematik og aktivt bruge matematik i hverdagen, må du være bevidst om, hvilke signaler du selv udsender.

Sæt ord på matematikken

Taler du med dit barn om, hvornår du selv bruger tal og matematik i dagligdagen? I vores hverdag er matematik forsvundet fra områder, hvor vi selv brugte matematik som børn. For eksempel skal man ikke længere huske på sine venners og families telefonnumre, men kan nøjes med at trykke på speed dial. Vi betaler oftere med dankort og skal derfor ikke på samme måde holde styr på, hvor mange 10-kroner, der går på en 100-kroneseddel. Men matematik findes (selvfølgelig) stadig i vores hverdag, selvom vi som voksne muligvis ikke skænker det megen tanke.

Hav øjnene med jer

Du behøver ikke at begynde at gøre helt nye ting for at være en matematisk rollemodel for dit barn. Ofte er det bare et spørgsmål om at huske sig selv på, at I skal have øjnene med jer. Når lejligheden opstår, så grib den og tal om matematik i hverdagen. Herunder kan du få inspiration til matematiksnak, uanset om dit barn er ung eller ældre.

Børn fra 4-6 år:

 • Se på skilte, der indeholder tal. Hvorfor er de der, og hvad betyder de? F.eks. husnumre.
 • Fortæl dit barn, at der står tal på varedeklarationerne på mange madvarer. Man kan f.eks. se, hvor meget vand der skal blandes i den koncentrerede saft, når I skal lave saftevand, eller hvor mange personer en portion ris passer til.
 • I kan tale om hvilke tal, der er på koden til iPad’en.
 • Få dit barn til at hjælpe med at dække bord. Bed om X antal knive, gafler m.m.
 • Læs tal (og bogstaver) på bilers nummerplader. I kan tale om, hvorfor man overhovedet skal have nummerplader på sin bil.

Børn fra 7-10 år:

 • I kan tale om måleenheder, når I laver mad. I kan f.eks. tale om gram og kilo, når I skal veje pasta, eller I kan tale om deciliter og liter, når I skal
  hælde vand op.
 • Når I er ude at handle, kan I tale om prisskilte på forskellige varer og gætte på, hvor meget I skal betale, når I kommer frem til kassen.
 • Hvis I kigger i tilbudsaviser, og der står “spar 100 kr.”, kan I tale om, hvad ordet “spar” betyder.
 • Når I kører i bil og kommer forbi en tankstation, kan I tale om, hvorfor der står tal på standerne. Og at tallene står for pris pr. liter brændstof.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *